Workshop Sociaal incasseren
(€ 1.095 excl btw, twee dagen)
Deze workshop is voor hoofden financiële zaken, hoofden wonen, incassomedewerkers, debiteurenbeheerders en beleidsmedewerkers van woningcorporaties die meer willen weten over ‘sociaal incasseren’, meer kennis wensen over schuldhulpverlening en willen ontdekken wat zij nog meer kunnen doen om in een eerder stadium problematische schulden te signaleren.
In een interactieve workshop van twee dagen leggen we uit wat sociaal incasseren is en hoe je het kunt toepassen zodat het een beter financieel én een beter sociaal rendement oplevert.
Standaard incassobrieven en e-mails worden steeds minder vaak gelezen. Het is slecht nieuws of de huurder heeft een postfobie ontwikkeld, Ook is de gebruikte taal soms dreigend, juridisch en niet (echt) oplossingsgericht waardoor de huurder niet tot actie overgaat. Dit kan leiden tot een slechte relatie tussen jou en de huurder met soms een gerechtelijke procedure en nog meer schulden voor de huurder als gevolg. Maar ook voor de verhuurder zijn er hoge kosten.
In de nieuwe Wet gemeentelijke schuldhulp, die op 1 januari 2021 is ingegaan, heeft de woningcorporatie de plicht om betalingsachterstanden door te geven aan de gemeente. Vervolgens zoekt het sociaal wijkteam dan contact met de huurder ter ondersteuning. Dit in het kader van vroegsignalering. Maar deze aanpak lijkt vaak niet voldoende te zijn voor een duurzame oplossing en goede financiële huishouding.
Sociaal incasseren daarentegen leidt tot effectiever contact met huurders, meer en betere informatie en duurzame afspraken. Uiteindelijk zorgt sociaal incasseren ervoor dat:
- er meer achterstallige huur wordt geïncasseerd;
- er een significante daling wordt gerealiseerd van het aantal gerechtelijke procedures;
- je minder vaak hoeft over te gaan tot huisuitzetting.
Sociaal incasseren wordt al met succes toegepast door onder andere Leaseplan en Achmea Zorgverzekeringen.
Inhoud
Tijdens de workshop komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:
- Wat is sociaal incasseren? Hoe en vooral waarom pas je als corporatie deze methode toe?
- Algemene kennis schuldhulpverlening; welke vormen van schuldhulpverlening bestaan er en welke kansen biedt het jou?
- Preventie en vroegsignalering; wat kun je doen om achterstanden te voorkomen en problemen snel te signaleren?
- Communicatietechnieken; welke taal en stijl werken het beste? De praktische uitvoering hiervan wordt met acteur getraind.
Ervaringen van eerdere deelnemers
“Goede praktische kijk op schuldhulpverlening met mooie cases”
“Leuke afwisselende training met een goede balans tussen praktijk en theorie”
Trainers
De trainers zijn Roman Talman en Remko van 't Klooster. Roman Talman heeft ruime ervaring als trainer, coach en manager bij diverse banken, verzekeraars en andere instellingen op het gebied van klantcontact en debiteurenbeheer. Hij is gespecialiseerd in intermenselijke communicatie in een mensgerichte organisatieverandering.
Remko van ’t Klooster is budgetcoach, schuldhulpverlener en budgetbeheerder. Tijdens budgetcoachtrajecten vindt hij de vraag “goed of fout” niet van belang. Er is geen goed of fout, geen oordeel of veroordeling. Van belang vindt hij hoe cliënten omgaan met hun ontstane financiële situatie en hij bekijkt welke tools er nodig zijn om de financiële huishouding te optimaliseren met als doel het creëren van een duurzame financiële huishouding en daarmee financiële zelfredzaamheid.
Faircasso
Faircasso is het eerste incassobureau in Nederland met het keurmerk Sociaal Verantwoord Incasseren (SVI). Door zowel de belangen van de schuldeiser als de debiteur te behartigen voert het incassobureau een uniek beleid dat beloond is met een keurmerk dat garandeert dat Faircasso er alles aan doet om onnodige kosten te voorkomen.
>> Meer informatie
De Workshop ‘Sociaal incasseren’ is een coproductie van Nestas communicatie en
Data en locaties
- dinsdag 24 september en dinsdag 8 oktober 2024 (tweedaagse workshop)
Ontvangst om 09.00 uur, start workshop om 09.30 uur en einde workshop om (ongeveer) 16.30 uur.
Mercure Hotel Amersfoort Centre
Deelnamekosten
De deelnamekosten van de tweedaagse Workshop Sociaal Incasseren bedragen € 1.095 exclusief btw en parkeerkosten, inclusief koffie/thee, lunch en documentatie.
Aanmelden
Je kunt je hier aanmelden voor de workshop Sociaal incasseren.
Incompany
Uiteraard kun je deze workshop ook incompany volgen.
Annuleren
Zie Algemene leveringsvoorwaarden en klachtenprocedure CorporatieCursussen.nl
Organisatie en inlichtingen
CorporatieCursussen.nl
T (036) 530 77 00
E info@corporatiecursussen.nl