De toekomst is moeilijk te voorspellen. Juist van woningcorporaties wordt verwacht dat zij investeringen in vastgoed doen en dat zij keuzes maken met het oog op de lange termijn. Ontwikkelingen als de economische crisis en nieuwe regelgeving dwongen woningcorporaties afgelopen jaren tot sterke koerswijziging. Gezien de huidige maatschappelijke ontwikkelingen zullen er nog de nodige veranderingen aan komen. Dat maakt het opnemen van toekomstverkenning met daarbinnen meerdere scenario’s in de reguliere beleidscyclus wenselijk. Beslissers moeten steeds sneller kunnen inspelen op ontwikkelingen, kansen en bedreigingen. Hoe krijgt u grip op doorlopende en snelle veranderingen? Scenarioplanning is een bewezen methode voor organisaties om structureel na te denken over ontwikkelingen. U verkent de toekomst en brengt de belangrijkste onzekerheden, risico’s en kansen voor uw corporatie en projecten in kaart. Met behulp van scenario’s ontwikkelt u een strategie die inspeelt op ontwikkelingen. Door na te denken over de onzekere toekomst stelt u uzelf en uw organisatie in staat die toekomst grijpbaar te maken, mogelijke schade te beperken en sneller kansen te benutten. Scenarioplanning kan ingezet worden voor het nemen van strategische beslissingen, maar ook voor het ontwikkelen van nieuw beleid of projecten, het toetsen van de bestaande koers of voor visievorming. Programma We doorlopen in de Masterclass de vijf stappen van een scenariotraject. Per stap werken deelnemers een of meerdere opdrachten uit. Naast het actief uitwerken van een scenario set zal in de Masterclass ruim aandacht zijn voor reflectie aan de hand van uitwerkingen van de deelnemers en praktijkvoorbeelden van de trainers. Het programma ziet er globaal als volgt uit: Kennismaking en theorie. Wanneer gebruik je scenario’s wel en niet? Type scenario’s Stap 1: Omgeving verkennen Stap 2: Impact-onzekerheidsanalyse Stap 3: Scenariomodellen. Ontwikkelen scenariomodel eigen casus Stap 4: Verder invullen scenario’s aan de hand van actuele thema’s in en buiten de sector Stap 5: Gebruik scenario’s voor visie en strategie Aan het einde van de training heeft u een uitgewerkte scenario set voor uw eigen casus. Leerresultaat Door het volgen van deze masterclass:
Doelgroep Deze masterclass is bedoeld voor beslissers en (beleids)adviseurs van corporaties. Inclusief 11 PE-punten. Docenten De docenten zijn Wobbe van der Meulen, managing consultant bij Hofmeier en Ruben Polderman, managementfunctie bij gemeente Amsterdam en voorheen senior adviseur bij BMC.
Data en locatie - woensdag 3 en donderdag 4 maart 2021 - dinsdag 8 en woensdag 9 juni 2021 - dinsdag 16 en woensdag 17 november 2021 Duur: twee achtereenvolgende dagen Mercure Hotel, Amersfoort Deelnamekosten De deelnamekosten van de Masterclass Toekomstverkenning en scenarioplanning bedragen € 1.295 per deelnemer, exclusief BTW, parkeerkosten en hotelovernachting. inclusief koffie/thee, lunches en documentatie
Aanmelden U kunt zich hier aanmelden voor de Masterclass Toekomstverkenning en scenarioplanning. Incompany Uiteraard kunt u deze cursus ook incompany volgen.
PE-punten Voor deze tweedaagse Masterclass kunt u, indien van toepassing, 11 PE-punten behalen. Meer weten over PE-punten?
Annuleren Zie Algemene leveringsvoorwaarden en klachtenprocedure CorporatieCursussen.nl
Organisatie en inlichtingen CorporatieCursussen.nl T (036) 530 77 00 E info@corporatiecursussen.nl
Maximaal 15 deelnemers per bijeenkomst! Wij organiseren al onze bijeenkomsten in een veilige omgeving en geheel volgens de laatste coronarichtlijnen van de overheid.